Matematyka
Ziomekxdxd
2017-06-27 00:43:05
(2+3x)(2-x)=(x+5) jak to wymnożyć?
Odpowiedź
Oliwka124
2017-06-27 03:44:25

Mnożysz każdy wyraz przez każdy. Zatem; [latex](2+3x)(2-x)=(x+5) 2*2-2*x+3x*2-3x*x=x+5 4-2x+6x-3x^{2}=x+5 -3x^{2}+4x+4-x-5=0 - 3x^{2}+3x-1=0 [/latex] Δ=9-4*(-3)*(-1) Δ<0 Ostatecznie brak miejsc zerowych, czyli brak rozwiązań.   

likaoniik
2017-06-27 03:45:40

[latex](2+3x)(2-x)=(x+5)\\ 4+6x-2x-3x^2-x-5=0\\ -3x^2+3x-1=0\\ Delta=9-12=-3 extless 0\\ xin emptyset[/latex]

Dodaj swoją odpowiedź