Matematyka
marcin54300
2017-09-27 09:13:25
W dwóch kanistrach było razem 60 litrów benzyny. Gdy z jednego przelano 6 litrów benzyny do drugiego, to w obu było tyle samo. Ile benzyny było, w każdym przed przelaniem. Do dwóch miejscowości a i b przyjechała w lipcu pewna liczba wczasowiczów, do miejscowości B przyjechało dwa razy więcej, niż do miejscowości A. Gdyby z B odjechało 12 wczasowiczów, to w obu miejscowościach byłoby ich tyle samo. Ilu wczasowiczów przyjechało do każdej miejscowości. A i do tego pierwszego zadania, ma być takie coś (babka nam kazała napisać) 6A- x-3 Bo mamy temat rozwiązywanie równań.
Odpowiedź
nala3445
2017-09-27 13:17:23

x - ilość benzyny w jednym kanistrze 60 - x - ilść benzyny w drugim kanistrze x - 6 = 60 - x + 6 stąd x - y = 6 + 6 = 12 x + x = 60 + 6 + 6 2x = 72 x = 72 : 2 = 36 litrów benzyny było w jednym kanistrze 60 - 36 = 24 litry benzyny było w drugim kanistrze zad 2 A - ilość wczasowiczów w miejscowości A B - ilość wczasowiczów w miejscowości B x - ilość wczasowiczów w miejscowości A y - ilość wczasowiczów w miejscowości B y/x = 2 x = y - 12 y = 2x x = y - 12 x = 2x - 12 x - 2x = - 12 - x = - 12 x = 12 y = 2x = 12 * 2 = 24

amelyjaaa
2017-09-27 13:18:38

1.     x - pierwszy kanister     60-x - drugi kanister     x+6 =  60-x-6     2x = 48     x = 24 - pierwszy kanister     60 - x = 36 - drugi kanister 2. x - miejscowość a 2x - miejscowość b 2x = x 2x - 12 = x 2x = x + 12 x = 12 - miejscowość A 2x = 24 - miejscowość B

Dodaj swoją odpowiedź