Chemia
lidziiRGW
2017-09-27 19:42:05
Wady i zalety przetwarzania żywności Pilne!!!!
Odpowiedź
Konto usunięte
2017-09-27 23:22:28

Zalety: - dłuższą trwalosc/przydatność do spożycia - możliwość przechowywania - nadawanie walorów smakowych dla niektórych również - estetycznych (liofilzacja owoców :) ) - dostępność różnych produktów bez względu na porę roku czy warunki klimatyczne - możliwość dodawania tych produktów np. Do zup, marynowane grzybów itp - ogólnopolski dostępne produkty - korzyść dla sprzedawców nie psują się tak szybko/ również dla klientów nie muszą tak często robić zakupów (zapasy :P ) Wady: - mrozenie niszczy strukturę związków chemicznych w żywności, obniżając ich jakość/ nie są aż tak zdrowe - peklowane mięso nie może być smażone bo wydziela substancje mutagenne/rakotworcze - mniej zdrowe niż świeże - niestety niektóre wyglądają mniej korzystnie Liczę na naj :)

Dodaj swoją odpowiedź