Matematyka
kamiladolegowska
2017-09-29 17:42:45
wojtek kupil 1.1/2 kg jablek po 2,40 zl za kilogram i 2.4/5 kg gruszek za kilogram jaka reszte otrzymal placzac banknotem 20 zlotowym ulamki dziesietne
Odpowiedź
lupitekkk
2017-09-30 00:19:52

Jabłka = 1,5kg * 2,50zł = 3,75zł  gruszki = 2,6kg* 3,40zł=6,80zł +2,06=8,86zł  3,75zł+8,86zł=12,61zł  20zł-12,26zł= 7,74zł  Odp.: Wojtek otrzyma 7,74 zł reszty płacąc banknotem 20 zlotowym. 

Dodaj swoją odpowiedź