Chemia
malgos132
2020-11-25 15:16:15
Opisz 5 dowolnych wybranych dodatków do żywności jaki wpływ na organizm człowieka może mieć i co to jest
Odpowiedź
tatarkin1
2020-11-25 16:11:58

Dodatki do żywności: 1 E100–E199 (barwniki)2 E200–E299 (konserwanty)3 E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości)4 E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.)5 E500–E599 (środki pomocnicze)6 E600–E699 (wzmacniacze smaku)7 E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne)8 E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne)(Dałam troche wiecej).. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, iż duża część tych dodatków, to substancje szkodzące naszemu zdrowiu (także zwierzętom). Każdy z tych dodatków jest badany osobno. Indywidualnie jest też określana dopuszczalna jego zawartość w produkcie spożywczym. A przecież nierzadko produkt zawiera kilkanaście dodatków chemicznych, które łącznie stanowią "bombę" chemiczną dla konsumenta

Dodaj swoją odpowiedź