Matematyka
Artur8420
2017-06-25 11:28:35
(-123)³ *(-123)⁹=(-123)³⁺⁹=(-123)¹² DLACZEGO BEDZIE WYNIK NA MINUSIE? SKORO - i - W MNOZENIU DAJE +? PILNE!
Odpowiedź
topsik
2017-06-25 18:11:33

[latex](-123)^{3}cdot(-123)^{9} = (-123)^{3+9} = (-123)^{12} = 123^{12}[/latex] Liczba ujemna podniesiona do potęgi parzystej daje liczbę dodatnią. Liczba ujemna podniesiona do potęgi nieparzystej daje liczbę ujemną. Np.: (-2)² = (-2)·(-2) = 4 (-2)³ = (-2)·(-2)·(-2) = -8

klaudia927
2017-06-25 18:12:48

Do potęgi 12 bo jak jest zapisane 3+9 = 12, podstawę się przepisuje a wykładniki dodaje Wynik nie jest ujemny tylko dodatni bo(- 123) do potęgi parzystej 12 -tej  daje wynik  dodatni.

Dodaj swoją odpowiedź